poniedziałek, 18 czerwca 2018

Krewetki w sosie śmietanowo - kurkowym z makaronem

Krewetki pod każdą postacią to dla mnie posiłek mistrzów.
Uwielbiam je, tylko smażone na maśle z czosnkiem, uwielbiam w risotto, uwielbiam w zupie tajskiej a dziś będą w sosie śmietanowym.
Są pyszne polecam danie.
Krewetki w sosie śmietanowo - kurkowym z makaronem.

                     Składniki:

  • 200 g makaronu orkiszowego razowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 200 g kurek
  • 250 ml śmietany 30 %
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 10 dużych krewetek
  • 1/2 pęczka trybuli
  • oliwa do smażenia

Obrałam i umyłam krewetki, usunęłam jelitka.
Opłukałam na sicie kurki jeśli są opiaszczone, jeśli nie to ich nie myjcie, chłoną wodę a ona jest nam tu niepotrzebna.
Posiekałam trybulę.
Makaron ugotowałam al'dente.
Obrałam i posiekałam czosnek.
Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej czosnek, ok. minuty.
Potem dodałam krewetki i smażyłam kolejną minutę.
Na patelnię dodałam kurki i smażyłam aż puściły sok, posoliłam, oprószyłam pieprzem.
Wlałam na patelnię śmietanę i dusiłam aż śmietana zgęstniała, 3 - 5 minut.
Wymieszałam zawartość patelni z makaronem, a na talerzu posypałam trybulą.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                        "Podróże małe i duże"
Zaćmienie księżyca - sierpień 2017 r

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger