niedziela, 17 czerwca 2018

Drożdżowiec z truskawkami

Jak mamy sezon na jakieś owoce to nie sposób nie wykorzystać ich w cieście.
A ja uwielbiam sezonowość w naszej, polskiej kuchni, uwielbiam to że w czerwcu mamy truskawki, jagody, potem pyszne czereśnie i wiśnie a jesienią śliwki, jabłka i gruszki.
Tym razem nasze polskie, aromatyczne truskawki znalazły swoje miejsce w cieście drożdżowym, wykwintnym i za razem bardzo prostym.
Polecam gorąco upieczcie sobie tego lata ten pyszny deser, ciasto jest wilgotne nawet po dwóch dniach.
Drożdżowiec z truskawkami.


                    Składniki: keksówka 37 x 12
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 40 g świeżych drożdży lub 7 g instant
  • 75 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 75 g masła
  • 4 żółtka
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 250 ml letniego mleka
  • 600 g truskawek
  • mąka do obtoczenia truskawek
  • cukier puder do posypania ciasta
                     Kruszonka:
  • 100 g mąki pszennej
  • 80 g schłodzonego masła
  • 1, 5 łyżki ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Świeże drożdże roztarłam z łyżeczką cukru i wymieszałam z 3 łyżkami letniego mleka i 1 łyżką mąki.
Przykryłam miseczkę ściereczką i pozostawiłam do wyrośnięcia.
Jeśli użyjecie drożdży instant wystarczy je wymieszać z mąką.
Żółtka z jajem utarłam z cukrem, dodałam ekstrakt waniliowy, wymieszałam.
Dodałam je do mąki, razem z wyrośniętym zaczynem i letnim mlekiem z rozpuszczonym w nim masłem oraz sól.
Ciasto wyrabiałam przez 5 - 8 minut.
Przykryłam miskę z ciastem folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na godzinę.
Truskawki umyłam, wyjęłam szypułki, osuszyłam i każdą obtoczyłam w mące.
 Formę wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobiłam i połowę włożyłam do foremki, rozciągając je po całej blaszce.
Składniki kruszonki wsypałam do miski i palcami rozcierając zrobiłam kruszonkę.
Na rozciągniętym cieście ułożyłam połowę truskawek, nałożyłam drugą część ciasta i ponownie truskawki, te z wierzchu wciskałam w ciasto.
Całość posypałam kruszonką i odstawiłam ciasto na 20 - 30 minut aby napuszyło się.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam ciasto cukrem pudrem.

Smacznego.
Pomysł własny.
                                         "Podróże małe i duże"
Kwiaty czerwca

1 komentarze

  1. Ciasto wygląda przepysznie. Dla fanów lekkich drożdżowych ciast, a nie kremów czekoladowych będzie idealne. To super pomysł na wykorzystanie truskawek, na które jest teraz sezon. Kiedy cukier zastąpimy ksylitolem, a masło olejem kokosowym będzie nawet fit. Koniecznie musimy spróbować! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger