niedziela, 17 czerwca 2018

Dietetyczne ciasto marchewkowe

Ciasto jest bardzo smakowite, wilgotne i idealne do kawy czy herbaty w niedzielny poranek.
Idealne także będzie zapakowane w pojemnik do pracy czy szkoły.
Polecam do wypróbowania.
Ciasto marchewkowe.


Składniki: tortownica 22 cm
  • 3 marchewki - 315 g 
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej - 75 g
  • 1/2 szklanki mąki żytniej T 500 - 75 g
  • 4 jaja
  • 1 szklanka oleju
  • szczypta mielonych goździków
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • 3 łyżki ksylitolu

Przygotowanie:
  • Umyłam, obrałam i starłam marchew na dużych oczkach.
  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywną pianę.
  • Żółtka utarłam na biały puch z ksylitolem i olejem.
  • Białka delikatnie połączyłam z żółtkami, dodałam przesiane mąki i proszek do pieczenia a także goździki i cynamon, delikatnie połączyłam z masą.
  • Na koniec dodałam startą marchew i orzechy laskowe - jeśli marchew jest bardzo mokra wystarczy ją odcisnąć - i ponownie delikatnie wymieszałam.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia i przelałam do niej ciasto, wyrównałam wierzch.
  • Ciasto piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 50 minut lub do suchego patyczka.
  • Kroiłam ciasto już dobrze wystudzone.

Smacznego.
Według E. Chodakowska
"Podróże małe i duże"
Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger