czwartek, 24 maja 2018

Żółta pasta curry

Żółta pasta curry potrzebna jest niejednokrotnie do dań kuchni tajskiej, azjatyckiej a po co kupować w sklepie, jeśli można samemu ją szybko zrobić.
Potrzeba tylko dobrać odpowiednie składniki: suszoną chili, trawę cytrynową, galangal, imbir, korzeń kurkumy, pastę krewetkową.
No to zabieramy się do tłuczenia w moździerzu składników.
Żółta pasta curry.


                  Składniki suche:

  • 8 suszonych czerwonych papryczek chili
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżka ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki żółtego curry w proszku

                  Składniki mokre:

  • 5 małych szalotek
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 cm korzenia galangalu
  • 1 cm korzenia kurkumy
  • 1 cm korzenia imbiru
  • 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej


Suche strączki papryczek moczyłam 15 minut w ciepłej wodzie, odcedziłam, osuszyłam i drobniutko posiekałam.
Nasiona kolendry i kminu uprażyłam na suchej patelni i utarłam w moździerzu.
Do moździerza dodałam posiekane papryczki i curry i dalej ucierałam.
Szalotkę i czosnek drobniutko posiekałam, dodałam do moździerza, dalej ucierałam.
Posiekałam korzenie kurkumy, galangalu i imbiru i dodałam do moździerza, ucierałam dalej.
Na koniec dodałam pastę krewetkową - uwaga, ona pachnie strasznie ale w połączeniu ze składnikami ma nieziemski smak.
Chwilę jeszcze ucierałam w moździerzu a potem gotowa do użycia.
Przełożyłam pastę do słoiczka i przechowuję w lodówce.
Smacznego.
Źródło.
                                        "Podróże małe i duże"
Augustów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger