czwartek, 3 maja 2018

Potrawka z manioku

Maniok to taki afrykański ziemniak.
Karmi się nim cała Afryka, pół Ameryki i pół Azji, napisałam to oczywiście w przenośni ale większość ludu na świecie zajda pożywny i smaczny maniok.
Tym razem wykorzystałam go w przepysznej potrawce z kiełbasą.
Danie jest sycące i idealne na spotkania z przyjaciółmi w ten majowy dzionek, polecam.
Potrawka z manioku.


                    Składniki:

  • 1 korzeń manioku ok. 800 g
  • 2 laski kiełbasy ulubionej - ok. 500 g
  • 1 duża cebula różowa lub inna
  • 1 duża cebula biała czosnkowa
  • 1 łyżeczka curry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szczypta kozieradki
  • sól morska 
  • kilka łyżek wody z gotowania manioku
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki oleju


Obrałam maniok i pokroiłam go w dużą kostkę, gotowałam go w osolonej wodzie ok. 15 minut, odcedziłam a trochę - ok. 1/2 szklanki - wody z gotowania zostawiłam.
Kiełbasę pokroiłam w plastry, obie cebule w piórka.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażałam najpierw cebulę a potem dodałam kiełbasę.
Smażyłam 5 minut, po czym dodałam koncentrat pomidorowy, smażyłam minutę i dodałam resztę przypraw, podlałam kilkoma łyżkami wody i dusiłam 3 minuty.
Na koniec dodałam ugotowany maniok, posiekany koperek, wymieszałam, zagotowałam i potrawka gotowa.
Jest pyszna.

Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                           "Podróże małe i duże"
Nadmorski zachód słońca - Jastrzębia Góra

2 komentarze

  1. Bardzo interesująca potrawa i chętnie chciałabym wypróbować przepis,lecz nie wiem gdzie można kupic korzeń manioku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zofio, korzeń manioku można nabyć w Kuchniach świata lub w Lidlu, Auchan czy Tesco.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger