środa, 2 maja 2018

Sałatka z pieczarek i hiszpańskich oliwek

Sałatka to idealny dodatek na majówkowe spotkania przy grillu i nie tylko, idealna na tzw. domówki.
Dziś proponuje sałatkę szybką, sycącą i pachnącą latem.
Delikatny sos dopełnia całości, polecam gorąco.
Sałatka z pieczarek i hiszpańskich oliwek.


                Składniki:

  • 300 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 85 g hiszpańskich oliwek zielonych nadzianych cytryną
  • 65 g ciecierzycy
  • 1 puszka - 212 ml kukurydzy złotej z chili - miałam Bonduelle
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1 cebula dymka ze szczypiorem
  • 2 jaja na twardo

                Sos:

  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka kremu balsamicznego ciemnego
  • sól morska do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka syropu klonowego

Pieczarki oczyściłam i pokroiłam razem z ogonkami w plastry.
Podsmażyłam je na maśle wymieszanym z olejem.
Smażyłam kilka minut aż stały się miękkie ale zarazem jędrne.
Przełożyłam pieczarki do miski i wystudziłam.
Ugotowałam jaja na twardo, wystudziłam, obrałam i pokroiłam na cząstki.
Dodałam do pieczarek.
Posiekałam natkę, koperek i szczypiorek a dymkę pokroiłam w półplasterki, dodałam do miski.
Dołożyłam także osączone oliwki, kukurydzę i ciecierzycę, wymieszałam całość.
Do małego słoiczka wlałam syrop klonowy, oliwę, ocet, dodałam musztardę i przeciśnięty ząbek czosnku a także sól do smaku. 
Zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję, polałam nią sałatkę, wymieszałam.
Sałatkę przed spożyciem warto schłodzić 30 minut w lodówce.
Smacznego.
Autor: Dorota Owczarek
                                        "Podróże małe i duże"
Jastrzębia Góra

2 komentarze

  1. Sałatka wyglada przepysznie:))bardzo lubimy sałatki:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger