poniedziałek, 7 maja 2018

Kotlety mielone z Provolone

Provolone to ser z mleka krowiego pochodzący z południowego regionu Kampanii.
Dziś postanowiłam go zatopić w kotletach i to był rewelacyjny pomysł, który i Wam polecam.
Delikatnie ciągnący się ser w kotletach to jest to co tygryski lubią najbardziej.
Kotlety mielone z Provolone.


                 Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 jajko
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
  • 1 pęczek kolendry
  • 50 g sera Provolonee łagodnego
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • kasza orkiszowa do podania
  • brokuły gotowane na parze do podania


Mięso mielone przełożyłam do miski.
Posiekałam szalotkę, czosnek i kolendrę i dodałam do mięsa.
Bułkę namoczyłam w ciepłej wodzie i jak napęczniała, odcisnęłam z wody i dodałam do mięsa.
Dodałam także sos sojowy. sól, pieprz i jajo i wyrobiłam masę mięsną na gładką pulpę która kleiła się do dłoni.
Mokrymi rękoma ulepiłam kotlety wciskając w każdy kawałek sera.
Kotlety obtaczałam w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Podałam z ugotowaną na sypko kaszą orkiszową i gotowanymi brokułami.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                           "Podróże małe i duże"
Kwietniowy podbiał

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger