środa, 18 kwietnia 2018

Sałatka buraczkowo - ogórkowa

Uwielbiam buraki a stanowczo za rzadko je używam w kuchni.
Mają mnóstwo witamin, błonnika i zdrowych składników, warto je zajadać.
Tym razem upiekłam buraki aby potem zrobić z nich pyszną sałatkę.
Miałam długie buraki czerwone, jeśli macie kuliste weźcie 3 średnie buraczki.
Sałatka buraczkowo - ogórkowa.


                 Składniki:

  • 1 i 1/2 dużego długiego buraka ćwikłowego
  • 2 duże ogórki konserwowe
  • 1 duża szalotka
  • 10 cm kawałek białej rzodkwi
  • 1 pęczek szczypiorku

                  Sos:

  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku cytrynowego

Buraczki zawinęłam w folię aluminiową, każdy oddzielnie i piekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 1,5 godziny.
Potem buraki ostudziłam, obrałam ze skórki i pokroiłam w cienkie plasterki.
Tak samo w cieniutkie plasterki pokroiłam obraną ze skórki szalotkę, ogórki ze skórką i obraną białą rzodkiew.
Posiekałam szczypiorek i dodałam do warzyw.
Wszystkie składniki wymieszałam w misce.
Do małego słoiczka przecisnęłam czosnek, dodałam oliwę, sok z limonki, syrop klonowy, sól i pieprz do smaku oraz tymianek.
Zakręciłam słoiczek i potrząsając zrobiłam emulsję, którą polałam składniki sałatki, wymieszałam.
Wstawiłam sałatkę do lodówki i schłodziłam ją.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                          "Podróże małe i duże"
Kąpiel w słońcu - kaczka

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger