poniedziałek, 5 marca 2018

Zupa jarzynowa z kiełbasą

Sycąca, pożywna zupa to jest zawsze obiad który uwielbiam.
Zupa w której jest sporo ciekawych składników, takie danie jednogarnkowe.
Polecam do wypróbowania, jeszcze za oknem zimno a taka zupa rozgrzeje i nasyci.
Lubicie zupy? kremy czy takie zwykłe w których jest mnóstwo składników?
Zupa jarzynowa z kiełbasą.
Składniki:
  • 300 g mortadeli
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • 250 g pasternaku
  • 4 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 średni por
  • 500 g topinamburu
  • 1800 - 2000 ml wody
  • sól morska do smaku
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 łyżki domowej jarzynki
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Przygotowanie zupy:
  • Umyłam wszystkie warzywa.
  • Kiełbasę pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na rozgrzanym smalcu.
  • Potem dodałam na patelnię pokrojonego w plasterki pora i jeszcze chwilę smażyłam.
  • Marchew i pasternak starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Topinambur i ziemniaki po obraniu pokroiłam w dużą kostkę.
  • Przełożyłam do garnka warzywa, dodałam zawartość patelni, a także wszystkie przyprawy, wsypałam łyżeczkę soli na początek, wlałam wodę i zagotowałam.
  • Gotowałam zupę 20 minut aż topinambur zmiękł, bo z całej zupy to on jest najtwardszy.
  • Doprawiłam do smaku solą jeśli trzeba, zmiksowałam trochę tak aby zupa była zawiesista.
  • Dwa, trzy razy ruszyłam blenderem.
  • Na koniec wsypałam zioła i zupa gotowa.
Smacznego.
Autor przepisu: Dorota Owczarek
"Podróże małe i duże"
Na molo w Augustowie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger