wtorek, 6 lutego 2018

Zielona szakszuka

Takie śniadanie chodziło za mną i pyszna szakszuka wylądowała na patelni.
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej z pomidorów i jajek najkrócej.
Ja natomiast zrobiłam trochę inną wersję, pyszną i zdrową, polecam gorąco.
Zielona szakszuka.


                Składniki: 

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża szalotka
  • 2 duże rydze - miałam mrożone
  • 2 garście liści jarmużu
  • 2 garście szpinaku baby
  • sól różowa himalajska
  • 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • pieprz pomarańczowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 nieduże jaja
  • 1 łyżka oleju

Posiekałam szalotkę i czosnek i podsmażyłam na oleju.
Jarmuż obrałam od łodyżek, użyłam samych miękkich części, umyłam, tak samo zrobiłam ze szpinakiem.
Na patelnię do cebulki dodałam posiekane liście jarmużu i szpinaku, smażyłam aż liście zwiędły.
Dodałam paseczki rydzów, lub jeśli nie macie to np. pieczarek.
Dodałam ciecierzycę, podgrzewałam jeszcze 5 minut.
Teraz doprawiłam solą i pieprzem pomarańczowym, wymieszałam.
Teraz już nie mieszałam bo: wyrównałam wierzch dania i zrobiłam w nim cztery dołki, do każdego wbiłam jajo, posoliłam i nakryłam patelnię pokrywką.
Jak jaja się ścięły szakszuka gotowa.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                           "Podróże małe i duże"
Opieńki ciemne

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger