sobota, 3 lutego 2018

Wegański mus czekoladowy

Mus lekki jak chmurka, idealny dla wszystkich smakoszy deserów, nie tylko dla wegan.
Do zrobienia musu potrzeba wody z gotowania ciecierzycy czyli aquafaby.
Jak to się dzieje że woda ubija się na pianę jak białka jaj, nie wiem, nie pytajcie, ale wiem jedno, że desery przy użyciu aquafaby są leciutkie i przepyszne.
Przepis ze strony Marty Dymek.
Wegański mus czekoladowy.


                 Składniki:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml aquafaby czyli wody z 1 puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki cukru pudru ale nie koniecznie
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki agar agar dla mięsożerców żelatyny ale nie koniecznie
  • owoc kaki

Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i przestudziłam aby przy dodawaniu do piany miała konsystencję płynną ale nie była gorąca tylko letnia.
Wodę z ciecierzycy wlałam do wysokiego naczynia, dodałam sól i ubijałam 5 - 8 minut na sztywną pianę.
Jeśli zdarzyłoby się że woda nie chce się ubić na sztywno tylko tak połowicznie - mnie się tak raz zdarzyło, nie wymienię firmy produkującej ciecierzycę - można ją uratować czyli rozpuścić agar agar w wodzie lub żelatynę w wodzie i dodać do sztywniejącej piany i dalej ubijać, stanie się twarda.
Do ubitej piany dodałam cienkim strumykiem letnią czekoladę i wymieszałam delikatnie szpatułką.
Przelałam deser do pucharków, udekorowałam owocem kaki, wstawiłam do lodówki na godzinę.
Smacznego.
Źródło.
                                        "Podróże małe i duże"
Las w Bełdowie jesienią

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger