Dlatego warto sobie przygotować taką rozgrzewającą zupę pełną witamin i dobroci, poprawiających humor.
Zupa jest pyszna i pożywna, na mroźne dni znakomita.
Rozgrzewająca zupa z czarną rzepą.
- 2 spore czarne rzepy - ok. 600 g
 - 3 spore ziemniaki
 - biała część sporego pora
 - 2 ząbki czosnku
 - 3 łyżki oliwy
 - 2 łyżeczki curry w proszku
 - 2 łyżeczki kurkumy w proszku
 - ok. 1500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
 - 1 puszka - 400 ml ciecierzycy
 - sól morska
 - pieprz
 - ulubione kiełki - u mnie lucerna
 
- Ziemniaki i rzepę obrałam ze skórki i pokroiłam w niedużą kostkę.
 - Pora umyłam i drobno posiekałam.
 - W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej pora, potem dodałam rzepę i ziemniaki i smażyłam kolejne 5 minut.
 - Pod koniec smażenia dodałam posiekany czosnek, kurkumę i curry.
 - Zalałam całość bulionem i gotowałam pod przykryciem 20 minut.
 - Po tym czasie dodałam ciecierzycę i gotowałam jeszcze 5 minut.
 - Połowę warzyw zmiksowałam aby zagęścić zupę.
 - Podałam z kiełkami lucerny.
 
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
| Augustów | 
4 komentarze
zaciekawiła mnie :)
OdpowiedzUsuńIdealnie rozgrzewa Zuza.
UsuńSuper, jest zimno więc teraz czas na takie dania
OdpowiedzUsuńJest pyszna i polecam, pozdrawiam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.