piątek, 9 lutego 2018

Pizza dyniowa z chorizo i oliwkami


Dziś Światowy Dzień Pizzy, warto go uczcić.
Uwielbiamy pizze pod wszelakimi postaciami, bo można dodać do niej ulubione składniki a potem zajadać pyszny obiad, kolację czy śniadanie.
Dziś do ciasta dodałam pure z dyni i dzięki temu ciasto jest mega pulchne i ma piękny kolor.
Jako dodatki pracują tutaj chorizo i oliwki, pyszności, polecam.
My lubimy pizze na grubym spodzie ale jeśli preferujecie cienki to wystarczy bardziej rozciągnąć ciasto.
Ciasto zazwyczaj zarabiam na wieczór dnia poprzedzającego wypiek i wkładam w pojemniku do lodówki a jak wracam na drugi dzień z pracy tak pięknie wyrośnie że tylko je rozciągam , nakładam dodatki i gotowe.
Pizza z dynią, chorizo i oliwkami.



Składniki:
Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej T 650
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 260 ml wody 
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 15 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki gęstego pure z dyni
Dodatki:
  • keczup
  • 2 pomidory
  • 125 g plastrów kiełbasy chorizo
  • 6 - 10 oliwek zielonych
  • 1 różowa cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 g mozzarelli 
  • oliwa z oliwek extra vergine
Przygotowanie pizzy:
  • Tak jak już pisałam dzień wcześniej, wieczorem zrobiłam ciasto.
  • Do miski robota wsypałam mąkę, dodałam pokruszone drożdże, wodę, sól i cukier oraz olej i zarobiłam ciasto.
  • Wyrabiałam je około 5 minut.
  • Ciasto włożyłam do pojemnika i do lodówki ale jeśli chcecie robić na bieżąco wystarczy odstawić ciasto na godzinę do wyrośnięcia a potem działać dalej.
  • Pomidory pokroiłam w plastry, cebulę drobno posiekałam, czosnek pokroiłam w pasterki, oliwki na krążki a mozzarellę w plastry.
  • Wyrośnięte ciasto rozciągnęłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Ciasto posmarowałam keczupem, na nim położyłam plastry pomidora, plastry chorizo, pokrojone oliwki, rozsypałam cebulkę i plasterki czosnku.
  • Na wierzchu ułożyłam plastry mozzarelli.
  • Pizzę piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 20 minut.
  • Podałam polaną oliwą.
Smacznego.
Przepis Przemek.
"Podróże małe i duże"
Październikowy las - Janowice
Niebo i drzewa zupełnie jak wiosenne a tu październik na zdjęciu.

6 komentarze

  1. Uwielbiam dynię i dużo rzeczy z nich robiłam, pizzę z dodatkiem dyni też ( ale na wierzchu). Muszę spróbować tego ciasta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do ciasta jest znakomita, ciasto jest puszyste i delikatne.

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. A co w tym dziwnego? ciasto dyniowe jest pyszne więc warto popróbować.

      Usuń
  3. Rewelacyjna pizza, muszę koniecznie przygotować bo nie jadłam jeszcze pizzy dyniowej :-)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger