poniedziałek, 8 stycznia 2018

Pomidorowa z zieloną soczewicą

A tak jakoś zachciało się nam pomidorowej i niewiele pracy włożone a pyszna zupa na stole.
Pachnie latem, smakuje wybornie i syci brzuchy, polecam do wypróbowania.
Pomidorowa z zieloną soczewicą.

Składniki:
  • 1000 g długich pomidorów lub 1000 ml passaty pomidorowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty lubczykowej
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • natka pietruszki do posypania

Przygotowanie zupy:
  • Pomidory umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, obrane i pokrojone w plastry marchewki i pokrojone pomidory, dodałam bulion i gotowałam 15 minut.
  • Potem zmiksowałam zupę na krem, zaprawiłam śmietaną i doprawiłam solą i pierzem do smaku.
  • Na koniec dodałam miód i pastę lubczykową.
  • Soczewicę zalałam wodą i lekko osoliłam, gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
  • Ugotowaną soczewicę włożyłam do zupy.
  • Posypałam na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Chełmnie

2 komentarze

  1. Pomidorowa u nas często gości na stole ale nigdy nie było z soczewicą:)))może trzeba spróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto popróbować z soczewicą, jest bardziej pożywna i rozgrzewa brzuchy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger