poniedziałek, 8 stycznia 2018

Pomidorowa z zieloną soczewicą

A tak jakoś zachciało się nam pomidorowej i niewiele pracy włożone a pyszna zupa na stole.
Pachnie latem, smakuje wybornie i syci brzuchy, polecam do wypróbowania.
Pomidorowa z zieloną soczewicą.


                   Składniki:

  • 1 kg długich pomidorów lub 1 litr passaty pomidorowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 1 i 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  • 600 ml wody
  • sól morska
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka pasty lubczykowej
  • 150 ml śmietanki 36 %
  • natka pietruszki do posypania


Pomidory umyłam i pokroiłam w dużą kostkę.
W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej posiekaną cebulę, obrane i pokrojone w plastry marchewki i pokrojone pomidory, dodałam bulion i gotowałam 15 minut.
Potem zmiksowałam zupę na krem, zaprawiłam śmietaną i doprawiłam solą i pierzem do smaku.
Na koniec dodałam miód i pastę lubczykową.
Soczewicę zalałam wodą i lekko osoliłam, gotowałam do miękkości, jakieś 15 minut.
Ugotowaną soczewicę włożyłam do zupy.
Posypałam na talerzu posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                         "Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Chełmnie

2 komentarze

  1. Pomidorowa u nas często gości na stole ale nigdy nie było z soczewicą:)))może trzeba spróbować:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Warto popróbować z soczewicą, jest bardziej pożywna i rozgrzewa brzuchy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger