wtorek, 5 grudnia 2017

Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną

Takie śniadanie albo dla niektórych obiad to trochę przypomnienie letnich dni, czemu?
Pomidory ze śmietaną zawsze kojarzą mi się z latem a jeśli do nich podałam żytnie placki to już kwintesencja smaku.
To połączenie smaków pasuje idealnie do siebie, spróbujcie.
Jeśli pieczecie chleb na zakwasie to wiecie o tym dobrze że aby dokarmić zakwas trzeba część zakwasu "wyrzucić" - można też wysuszyć i podzielić się z przyjaciółmi albo usmażyć z nadmiaru placki.
Te są według pomysłu Doroty ale mam w zanadrzu jeszcze wymyślone przeze mnie więc spodziewajcie się przepisu wkrótce.
Żytnie placki na zakwasie i pomidory ze śmietaną.

             
             Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żytniego gęstości kwaśnej śmietany
  • 1 duże jajo
  • 60 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki sody
  • kilka łyżek mąki żytniej - w zależności od gęstości zakwasu - ja dałam 4 pełne łyżki

             Pomidory ze śmietaną:

  • 2 pomidory
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%

Do miski wlałam zakwas, dodałam jajo, rozpuszczone masło, cukier, sodę, wymieszałam dokładnie.
Teraz dodawałam mąkę, dodawanie mąki uzależnione jest od gęstości - hydracji - zakwasu, jeśli jest gęsty dodać należy mniej mąki i odwrotnie.
Ostatecznie ciasto ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany.
Nakładałam ciasto na rozgrzany olej i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Pomidory pokroiłam w cząstki, dodałam posiekany szczypior i dymkę, posoliłam, dodałam pieprzu i gęstej śmietany, wymieszałam.
Podałam placki z pomidorami w śmietanie.
Niebo w gębie.
Smacznego.
Przepis Moje Wypieki.
                                         "Podróże małe i duże"
Tajemnica
Obraz spotkany w pewnym hotelu w Sztutowie.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger