środa, 27 grudnia 2017

Udka z kurczaka słodko - ostre

Dziś proponuję kurczaka na słodko - ostro.
Idealne danie na poświąteczną wyżerkę.
Mało pracy a efekt wspaniały, polecam gorąco.
Udka z kurczaka słodko - ostre.

            Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta imbiru w proszku
  • pieprz czarny
  • chili w proszku do smaku
  • przyprawa do kurczaka  - 2 łyżeczki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • grillowana cukinia do podania

Udka umyłam i osuszyłam, ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
Obficie posypałam przyprawą do kurczaka.
Miód wymieszałam z koncentratem pomidorowym, utarłam na gładką masę.
Dodałam do niej przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, chili i sok z cytryny, ponownie wymieszałam.
Sosem polałam udka i zapiekałam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 C z opcją grzania góra/dół.
Cukinię pokroiłam w plastry, posoliłam i oprószyłam ziołami, grillowałam z obu stron.
Podałam z udkami.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                          "Podróże małe i duże"
Wrześniowy las
Tak mi się zamarzyło, wrześniowy, słoneczny las, babie lato, kolorowe liście i piękne podgrzybki.
Jesień polska złota.

2 komentarze

  1. Kurczaka bardzo lubię w każdej postaci:)))chętnie skorzystam z przepisu:))Pozdrawiam po świątecznie:))))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.