wtorek, 26 grudnia 2017

Pianka z kalafiora

Jeśli macie już dość słodkości świątecznych zapraszam do wypróbowania na już, albo na Sylwestra znakomitą piankę, pyszną i rozpływającą się w ustach.
Ten deser, napiszę tak: niebo w gębie, zaskoczycie nie jedną osobę, częstując ją tą pyszną pianką.
Deser znalazłam u Ally na Insta, dzięki wielkie dziewczyno, deser jest wyśmienity.
Pianka z kalafiora.


                     Składniki: keksówka 26 x 12

  • 1/2 średniego kalafiora
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki karobu
  • 1 szklanka jogurtu kokosowego
  • 2 duże łyżki żelatyny lub agar agar
  • 2 łyżki korzenia macy

                     Spód:

  • 2 szklanki daktyli
  • 1 szklanka wiórków kokosowych


Kalafiora, same różyczki ugotowałam do miękkości na parze.
Ja dodałam do deseru żelatynę ale jeśli chcecie zrobić wegański przysmak dodajcie agar agar.
Żelatynę namoczyłam w 1/4 szklanki wody, rozpuściłam, dodałam do podgrzanego jogurtu i zmiksowałam.
Do masy dodałam ugotowanego kalafiora, miód, korzeń macy i karob, zmiksowałam na gładki krem.
Daktyle wcześniej zalałam wrzącą wodą na 15 minut, odcedziłam i zmiksowałam razem z wiórkami kokosowymi.
Na dno keksówki wyłożyłam folię spożywczą, włożyłam masę daktylową, wyrównałam wierzch.
Na masę daktylową wyłożyłam masę z kalafiora, ponownie wyrównałam wierzch i włożyłam do lodówki na minimum 4 godziny.
Potem wyjęłam, zdjęłam folię i pokroiłam w plastry.
Smacznego.
Przepis Ally.
                                          "Podróże małe i duże"
Spacerkiem po Chełmnie
Za oknem liści brak a na mych zdjęciach jeszcze pod dostatkiem.
Po świątecznym obiedzie pospacerowałam sobie alejkami wrześniowego Chełmna.

5 komentarze

  1. Wygląda cudnie:))Pozdrawiam serdecznie i miłego wieczoru życzę:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Co to ten karob? erwszy raz spotkałam się z taką nazwą :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karob lub inaczej drzewo karobowe, szarańczyn strąkowy to gatunek drzewa rosnącego w regionie śródziemnomorskim. Strąki karobu nazywane są chlebem świętojańskim. Ze strąków karobu wytwarza się mączkę karobową, która zastępuje kakao. Jest zdrowsza dużo od kakao, nie zawiera kofeiny, używają jej alergicy,jest naturalnie słodkie, nie zawiera tyle cukru prostego co kakao. Można go kupić w sieci marketów. Jeśli nie jesteś weganką i możesz jeść kakao, użyj kakao.

      Usuń
    2. Piasałam o karobie tutaj:
      http://doowa.blogspot.com/search?q=karob

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger