środa, 6 grudnia 2017

"Fermentacja warzyw. Pomysłowe przepisy na fermentowanie 64 warzyw i ziół" Shockey Kirsten K. Shockey Christopher - recenzja książki

"Fermentacja warzyw. Pomysłowe przepisy na fermentowanie 64 warzyw i ziół" Shockey Kirsten K. Shockey Christopher.
Fermentacja - ostatnio gorący trend kulinarny, który zachwycił od nowa smakoszy na całym świecie.
Teraz może zagościć i w twojej kuchni dzięki książce.
Dziś na Mikołajki będzie to bardzo praktyczny prezent.

Książkę recenzuję dzięki zdrowepodejście.pl
Nie ma chyba domu, tak mi się przynajmniej wydaje w którym nie kisi, kisiło się ogórków czy kapusty ale nie tylko bo i buraków czy barszczu na żurek
I te warzywa kisi się od zawsze ale czy można zakisić zioła? czy można zakisić bakłażana? kurkumę czy łopian? no ależ oczywiście że tak.
Z pomocą przyjdzie wszystkim książka w której nie tylko mamy przepisy na różne potrawy z kiszonkami ale także dowiemy się jak kisić, krok po kroku aby fermentacja przebiegała prawidło, aby nie dostały się do kiszonek niepowołane drożdże.
Dowiemy się także jakich naczyń i narzędzi używać najlepiej i w jakich kiszonki fermentują najlepiej.
Poczytacie także o tym ile zdrowia jest w kiszonych warzywach i szczegółowo się z nimi zapoznacie a potem sami stwierdzicie czy warto jeść kiszonki czy nie.
Z książki w końcu dowiecie się jak przyrządzić słynne, koreańskie kimchi i jakie ono jest pyszne i zdrowe, dla tych co jeszcze nie wiedzą.
Na moim blogu znajdziecie mnóstwo kiszonek, nie tylko ogórków ale i marchewki, rzodkiewki, małosolne na sucho, bób a tutaj jeszcze dodatkowo znajdziecie informacje jakie zdrowotne walory mają te kiszonki.
Przepisy z książki wykorzystam na pewno i niejedno warzywo ukiszę a potem podzielę się z Wami ta wiedzą.
Polecam gorąco lekturę tej książki bo jest tego warta.
Korzyści płynące z fermentowanych warzyw:
  1. konserwuje i zwiększa zawartość witaminy B i C
  2. ułatwia przyswajanie substancji odżywczych
  3. wspomaga trawienie
  4. pozwala uniezależnić się od konserwantów chemicznych
  5. wspomaga układ odpornościowy
Książka wydana przez Wydawnictwo Vivante
stron 368
tytuł oryginału Fermented Vegetables
wydanie I z 2017 roku

2 komentarze

  1. ja nie mogę jeść surowych warzyw, ale fermentowana TAK> Bardzo ciekawa książka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie ta książka jest idealną lektura dla Ciebie. Polecam.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger