środa, 1 listopada 2017

Rydze smażone z kolorowymi ziemniakami - ciepła sałatka na obiad

Pyszna sałatka na ciepło powstała w mojej kuchni.
Rydze zakupiłam u pani na ryneczku, są przepyszne a tutaj wykorzystałam je w sałatce.
Polecam gorąco bo i pysznie, i treściwie.
Fioletowe ziemniaki zakupione w markecie.
Rydze smażone z kolorowymi ziemniakami - ciepła sałatka na obiad.



                      Składniki:

  • 6 dużych rydzów
  • 5 niedużych ziemniaków fioletowych
  • 5 niedużych ziemniaków białych
  • 1 różowa cebula
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • natka pietruszki do posypania
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła


Ziemniaki obrałam i pokroiłam na ćwiartki, gotowałam w osolonej wodzie 8 minut, odcedziłam.
Grzyby wymyłam, osuszyłam, pokroiłam w paski.
Pokroiłam w kostkę cebulę.
Na patelni rozgrzałam tłuszcze, podsmażyłam na nich cebulę i rydze, smażyłam jakieś 5 minut.
Teraz zsunęłam grzyby na bok patelni a na pustą część dodałam ugotowane ziemniaki, smażyłam kolejne 5 minut.
Na talerzu posypałam posiekaną natką pietruszki, oprószyłam solą i pieprzem.
Podałam gorące.


Smacznego.
Pomysł własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Piaskowiec modrzak

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger