środa, 22 listopada 2017

Puszyste bułki z patelni

Nie macie czasu aby piec bułki? no to teraz nie macie wyjścia.
Tu czasu dużo nie potrzeba a każda gospodyni da radę takie upiec.
Ciasto robi się błyskawicznie, rosną chwilkę, a potem to już tylko smażymy na patelni i zajadamy.
Do szkoły na kanapki znakomite, do pracy z wędliną czy serem idealne.
Zabieramy się do robienia bułek? zachęcam.
Puszyste bułki z patelni.


                  Składniki: 12 sztuk

  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 200 ml letniego mleka
  • 1 łyżka oleju do smarowania bułek
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego


Mleko podgrzałam i do letniego wsypałam drożdże, wymieszałam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut.
Po tym czasie dodałam do mleka cukier, sól, mąkę, dobrze wymieszałam.
Teraz ciasto wyjęłam na blat, posypany mąką i zagniatałam kilka minut aż stało się gładkie i lśniące.
Wyrobione ciasto włożyłam do miski posmarowanej olejem,
nakryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na około 40 minut aż ciasto podwoiło swoją objętość.

Po wyrośnięciu wyjęłam ciasto na blat posypany mąką i rozwałkowałam na placek grubości 1 centymetra.
Z ciasta wykroiłam teraz szklanką bułki.

Krążki ciasta ułożyłam na blasze wysmarowanej olejem.
Blachę przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Patelnię - ja mam płytę grillową płaską z jednej strony - nagrzałam maksymalnie a potem zmniejszyłam temperaturę do minimum.
Układałam na płycie bułki stroną tak jak leżały na blaszce, stroną z olejem na patelnię.

Bułki smażyłam 3 minuty, po czym posmarowałam je z wierzchu olejem i przekręciłam na drugą stronę.
Na drugiej stronie bułeczki też piekłam 2 -3 minuty.

Bułeczki przewróciłam ponownie już nie smarując olejem, smażyłam 2 -3 minuty i ponownie przekręciłam bez smarowania, smażyłam 2 - 3 minuty aż stały się złociste.
Całkowita długość smażenia powinna być około 8 minut.
Smacznego.
Źródło.
                                       "Podróże małe i duże"
Spotkane w Toruniu
Takie oto okno, drzwi - moje ulubione - spotkałam w Toruniu na Rynku.

8 komentarze

  1. Genialny sposób na świeże, ciepłe pieczywo bez względu na okoliczności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie tak jak piszesz, to idealny sposób, ciasto można przechowywać w lodówce i piec jak potrzeba.

      Usuń
    2. Jak długo ciasto można przechowywać w lodówce?

      Usuń
    3. Jak zrobisz ciasto włóż je od razu do lodówki i tam może spokojnie spędzić nawet do 24 godzin, tylko włóż je do większego pojemnika. Potem wyjmij, zagnieć i rób według przepisu.

      Usuń
  2. Wspaniałe!
    Już widzę, że moje dzieci by oszalały z zachwytu...
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu usmaż in takie chlebki, będą zachwycone.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger