środa, 22 listopada 2017

Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem

Dziś szybko, smacznie i zdrowo czyli karmimy zakwas dzień wcześniej a potem pieczemy chleb.
Szybko?, sprawnie? no to zaczynamy?
Chleb jest miękki, z chrupiącymi pod zębem pestkami słonecznika, idealny do kanapek.
Zachęcam do upieczenia.
Chleb pszenno - żytni foremkowy ze słonecznikiem.


                Składniki: foremka 26 x 12

  • 300 g zakwasu żytniego czynnego
  • 200 g wody
  • 10 g soli
  • 100 g mąki żytniej T 720
  • 50 g otrębów pszennych
  • 150 g mąki pszennej T 650
  • ziarna słonecznika do posypania

Do miski włożyłam zakwas, dodałam wodę, sól, wymieszałam.
Teraz dodałam mąki i otręby i wymieszałam dobrze.
Ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, wyrównałam wierzch.
Posypałam grubo pestkami słonecznika.
Nakryłam foremkę folią spożywczą i pozostawiłam na blacie na 4 - 5 godzin do wyrastania.
Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
Piekarnik nagrzałam do 190 C z opcją grzania góra/dół i piekłam chleb przez 40 - 45 minut.
Upieczony chleb wyjęłam z foremki i studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Praca Mistrza Pająka
Zawsze lubię podziwiać pracę pająków, precyzyjna i misterna robota.
Tutaj cudnie oplótł grzyby.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger