piątek, 24 listopada 2017

Dyniowe supełki

Takie małe bułeczki - supełki idealnie zaspokoją głód naszych dzieciaczków i wskoczą do tornistrów jako drugie śniadanie.
Idealne będą także jako śniadanie dla dorosłych osobników tylko moje pierwsze skojarzenie padło na dzieciaczki.
Są mięciutkie, pulchniutkie i bardzo smakowite.
Polecam serdecznie na śniadanie, jeszcze ciepłe.
Supełkowe bułeczki dyniowe.

Składniki: 10 supełków
  • 1/2 szklanki pure z dyni - ja użyłam dyni hokkaido ze skórką
  • 7 g drożdży suchych
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 łyżki masła stopionego i wystudzonego
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 żółtko
  • 2 1/2 szklanki mąki pszennej T 650
Przygotowanie:
  • Do miski wsypałam drożdże, cukier i sól, wymieszałam.
  • Do drugiej miski wlałam ciepłe mleko, masło, pure z dyni i żółtko, wymieszałam.
  • Połączyłam zawartość obu misek, wymieszałam a na końcu dodałam mąkę, zarobiłam zwarte, elastyczne i miękkie ciasto.
  • Ciasto zagniatałam około 5 minut.
  • Odstawiłam ciasto przykryte ściereczką na około godzinę do wyrośnięcia, ciasto podwoi swoją objętość.

  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zarobiłam, podzieliłam na 10 części.
  • Z każdej części zrobiłam 15 cm wałeczek.
  • Na środku zrobiłam supełek a końce wałeczka zawinęłam, jeden pod spód a drugi na wierzch bułeczki, dociskając końce.
  • Bułeczki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiłam na 30 minut do napuszenia.

  • Piekarnik nagrzałam do 200 C z opcją grzania góra/dół i piekłam supełki przez 15 minut.
  • Upieczone studziłam na kratce, znikają szybko.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Owocujące porosty

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger