piątek, 24 listopada 2017

Ciasteczka ze słodkich ziemniaków z miodem

Zapraszam na pyszne, miodowe ciasteczka, prawie jak bułeczki.
Idealne na śniadanie z kubkiem kawy czy kakao.
Oczywiście jako deser też są idealne.
Bataty same w sobie są słodkawe dlatego ciastka są idealne w smaku.
Polecam serdecznie.
Ciasteczka ze słodkich ziemniaków z miodem.


              Składniki:

  • 400 g słodkich ziemniaków - batatów
  • 250 g cukru pudru trzcinowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 225 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki pszennej T 650
  • 75 g mielonych migdałów
  • 2 jajka
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 żółtko do smarowania ciasta


Ziemniaki ugotowałam ze skórką, potem przestudziłam, obrałam i rozgniotłam widelcem.
Pure włożyłam do garnka, dodałam cukier puder i 5 minut gotowałam na maleńkim ogniu, stale mieszając, pozostawiłam do wystudzenia.
Teraz dodałam resztę składników i jeszcze raz podgrzewałam 2 minuty, ciągle mieszając.
Zdjęłam w ognia i pozostawiłam do wystudzenia.
Z ciasta formowałam małe kulki i układałam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, potem każda kulkę spłaszczyłam tworząc kształt placuszków.
Posmarowałam ciasteczka roztrzepanym żółtkiem i piekłam przez 15 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 240 C z opcją grzania góra/dół.
Studziłam ciastka na kratce.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                        "Podróże małe i duże"
Skuter
Wnętrze rodem z PRL-u, magia lat młodości.
Jesteśmy w "Pijalni wódki i piwa" w Toruniu.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger