czwartek, 23 listopada 2017

Pan con tomate czyli hiszpańska kanapka z pomidorami

Dosłowne tłumaczenie z hiszpańskiego pan con tomate to chleb z pomidorem.
Chrupiąca grzanka i soczyste pomidory, idealna kanapka na śniadanie.
Polecam spróbować, Hiszpanie się nią zajadają a ja Wam powiem że ja też.
Pan con tomate czyli hiszpańska kanapka z pomidorami.


             Składniki:

  • kromki chleba lub bagietki
  • pomidory długie Lima lub malinowe
  • ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • plasterki chorizo

Kromki chleba skropiłam oliwą i podpiekłam na patelni.
Można je opiec w tosterze czy piekarniku.
Każdy kawałek chleba natarłam przekrojonym ząbkiem czosnku.
Pomidory starłam na tarce o drobnych oczkach i ułożyłam je na kanapce, posoliłam i nałożyłam plaster chorizo.
Weganie mogą zajadać bez kiełbasy.
Zajadamy od razu bo chleb może nasiąknąć sokiem z pomidorów, pyszności.
Smacznego.
Przepis kuchni hiszpańskiej.
                                        "Podróże małe i duże"
Krzywy Wieża w Toruniu
Legenda prawi że jeśli pan czy pani, mężatka bądź żonaty pan,  stanie pod murem przylegając całym ciałem, wyciągając ręce przed siebie a potem utrzyma się w tej pozycji 10 sekund to znaczy że jest wierny i nie zdradza swojej drugiej połówki.
Powiem Wam że nie wszyscy ustali ha ha.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger