niedziela, 22 października 2017

Sałatka z kaszy jaglanej, grillowanej cukinii i papryki

Taka sałatka to niezły zastrzyk energii na cały dzień a zjedzona na śniadanie nie tylko pożywi ale i będzie smakowała wybornie.
Polecam teraz jesienią aby wzbogacić organizm w cenne minerały i witaminy.
Zasmakuje Wam na pewno.
Sałatka z kaszy jaglanej, grillowanej cukinii i papryki.


                Składniki:

  • 4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 średnia cukinia
  • sól ziołowa
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze - 425 ml, miałam Bonduelle
  • 15 ciemnych oliwek kalamata
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka kremu balsamicznego ciemnego
  • sól prowansalska do smaku
  • 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

Paprykę pokroiłam w paski, włożyłam do dużej miski.
Cukinię pokroiłam w plasterki, posypałam solą ziołową i grillowałam na posmarowanej olejem patelni grillowej z obu stron, przestudziłam i dodałam do miski.
Do miski trafiła również soczewica z puszki.
Ta od Bonduelle nie ma zalewy więc nie trzeba odcedzać.
Oliwki obrałam z pestek i pokroiłam w plasterki, dodałam do reszty warzyw.
Do miski trafiła w końcu ugotowana kasza jaglana, sos sojowy, sól prowansalska do smaku, olej lniany oraz krem balsamiczny.
Wszystko razem dokładnie i delikatnie wymieszałam, posypałam natką pietruszki.
Gotowa do podania, polecam.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                         "Podróże małe i duże"
Tu zaczyna się rzeka Rospuda
Tutaj na jeziorze Necko jest maleńki przesmyk gdzie ma swoje źródła rzeka Rospuda.
Przepiękne miejsce godne obejrzenia.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger