poniedziałek, 30 października 2017

Gąski zielonki smażone w panierce

Gąski smażone to nie gąski ptaki a smakowite i pachnące gąski zielonki, grzyby.
Gąski tego roku obrodziły a zbierać je można po pierwszych mrozach jeszcze.
Polecam smażone w panierce, są pyszne.
Gąski zielonki smażone w panierce.


            Składniki: 2 porcje

  • 10 - 12 sporych kapeluszy gąski zielonki
  • bułka tarta do panierowania
  • sól morska
  • pieprz pomarańczowy
  • 1 duże jajo + 2 łyżki mleka
  • olej do smażenia


Najpierw wymyłam z piasku gąski, mają go zawsze sporo więc biorę szczoteczkę i dokładnie myje pod bieżącą wodą.
Gąski włożyłam do garnka, zalałam wodą i gotowałam w lekko słonej wodzie przez 10 minut, odcedziłam i przestudziłam.
Jajo wymieszałam z mlekiem, dodałam soli do smaku i pieprzu pomarańczowego.
Maczałam kapelusze w jaju z mlekiem a potem dokładnie w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Zajadaliśmy gorące.
Smacznego.
Pomysł własny.
                                        "Podróże małe i duże"
Gąska niekształtna vel siwa
Gąski siwe są tak samo smakowite jak zielonki a według mnie nawet smaczniejsze.

6 komentarze

  1. Przyznam, że nigdy nie jadłam gąsek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli kiedyś będziesz miała okazję to spróbuj Gosia, są pyszne.

      Usuń
  2. Narobiłaś mi ochoty na "zielonki" Chodzę na targ codziennie.
    Niestety, nie mogę ich kupić. Uwielbiam z nich zupę, omaszczoną słoninką, ze sporą ilością pietruszki i do tego gotowane ziemniaki.
    "To jest taki bezmięsny klarowny rosół z ziemniakami" Tak gotowała moja Babcia, Mamcia i mnie się raz udało zrobić tę potrawę.
    Serdecznie pozdrawiam, Dorotko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki rosół też gotuję. Ja w tym roku kilka znalazłam w lesie a resztę zakupiłam u zaprzyjaźnionej pani.Takie babcine przepisy są najlepsze, to skarb. Pozdrawiam Łucjo.

      Usuń
  3. Przyznam, że nigdy gąsek nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger