poniedziałek, 30 października 2017

Pieczarki smażone z octem balsamico i pieprzem syczuańskim

Lubicie grzyby? my wszelakie, czy to leśne czy pieczarki albo boczniaki.
Tym razem przygotowałam pieczarki smażone, podkręcone pieprzem syczuańskim, dzięki temu mają swój jedyny i niepowtarzalny smak.
Smażone pieczarki można zajadać samodzielnie albo do obiadu, jako dodatek.
Ja podałam z ziemniakami ale tutaj pełna dowolność.
Zapraszam gorąco do skorzystania z przepisu.
A Wy jakie pieczarki lubicie? czy może inne grzyby?
Pieczarki smażone z octem balsamico i pieprzem syczuańskim.


                Składniki:

  • 1 łyżeczka pieprzu syczuańskiego
  • 500 - 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamico
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • 2 - 3 łyżki wody

Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plastry.
Cebulę obrałam i pokroiłam w piórka a czosnek po obraniu pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam na nim cebulę.
Smażyłam aż zaczęła się karmelizować i wtedy dodałam plastry pieczarek.
Smażyłam nie dodając soli aż pieczarki zrumieniły się, wtedy wlałam ocet balsamiczny, dodałam cukier i chwilę smażyłam.
Teraz dodałam wodę, pieprz świeżo utłuczony i dusiłam jeszcze pod przykryciem jakieś 10 minut.
Doprawiłam do smaku solą.
Podałam posypane posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego.
Przepis własny.
                                       "Podróże małe i duże"
Kocanka piaskowa
Kocanka piaskowa to roślina z rodziny astrowatych.
Idealna na kłopoty z wątrobą, z jej kwiatów kiedyś uzyskiwało się barwnik.
Ma działanie żółciopędne, bakteriobójcze i wiele, wiele innych.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger