czwartek, 12 października 2017

Focaccia z szalotką

Focaccia to pyszny chlebek który w zależności od regionu Włoch jest inny, a każdy rodzaj pyszny.
Dziś prezentuje focaccię z szalotką, bardzo aromatyczną i pyszną.
Chlebki włoskie zajadane z oliwą z oliwek są naprawdę pysznym pożywieniem, polecam.
Focaccia z szalotką.


                    Składniki:

  • 180 g cebuli szalotki
  • 400 g mąki pszennej T 650
  • 80 g mąki kukurydzianej
  • 340 ml wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek do ciasta + 3 łyżki do posmarowania
  • 1,5 łyżeczki drożdży instant
  • 1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka listków tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz czarny


Szalotkę obrałam i pokroiłam w kostkę.
Na patelni rozgrzałam łyżkę oliwy i podsmażyłam cebulkę na jasnozłoty kolor, posoliłam i oprószyłam pieprzem.
Mąkę wymieszałam z drożdżami, solą, tymiankiem i rozmarynem, dodałam do niej letnią wodę oraz oliwę i wyrobiłam jednolite, elastyczne dość luźne ciasto.
Teraz do ciasta dodałam przestudzoną szalotkę i ponownie zagniatałam do momentu aż ciasto wchłonęło cebulkę.
Dużą blachę - może być z wyposażenia piekarnika - wyłożyłam papierem do pieczenia i rękoma maczanymi w oliwie rozciągnęłam ciasto na blaszce na grubość ok. 1,5 cm.
Przykryłam blachę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
Potem posmarowałam wyrośniętą focaccię oliwą i piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 30 minut.
Studziłam chlebek na kratce.

Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
                                          "Podróże małe i duże"
Żwirownia Mikołajewice
Żwirownia zajmuje się tutaj sprzedażą żwiru i piasku do budowy dróg i domów. 
Powiat pabianicki.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger