wtorek, 12 września 2017

Szarlotka z kaszy jaglanej

Szarlotki to domena jesieni a ponieważ mamy wrzesień to już bliżej jesieni jak dalej zachęcam do upieczenia tego pysznego ciasta.
Kaszę tutaj moczy się w wodzie aby nie była potem gorzka.
Polecam, robi się szybko a potem smakuje wybornie.
Jaglana szarlotka.



Składniki: tortownica 22 cm
  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • 500 g kwaskowatych jabłek 
  • garść rodzynków
  • 1 dojrzały banan
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie szarlotki:
  • Kaszę jaglaną uprażyłam na suchej patelni, zalałam wodą i odcedziłam.
  • Potem zalałam ją jeszcze raz gorącą wodą i pozostawiłam na 10 minut, ponownie odcedziłam.
  • Wsypałam kaszę do miski, dodałam do niej starte na tarce o grubych oczkach wraz ze skórką jabłka.
  • Dodałam także rozgniecionego widelcem banana.
  • Teraz do miski wlałam mleko, dodałam rodzynki, wymieszałam.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam do niej kaszę z dodatkami.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 80 minut.
  • Po upieczeniu i wystudzeniu posypałam cukrem pudrem.
  • Szarlotka jest pyszna, kuleczki kaszy są mięciutkie i fajnie chrupią po zębem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Żarna do mielenia kaszy
Takie żarny były na wyposażeniu młynów aby można było mleć kaszę na mąkę.
Ten i inne eksponaty oglądałam w Skansenie Rzeki Pilicy w Tomaszowie Mazowiecki.

13 komentarze

  1. Przepis dla zdrowia , urody i smaku:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, szarlotka wygląda świetnie!
    Czym mogę zastąpić mleko? Czy można wodą? Karmię córeczkę z alergią na białka mleka krowiego, więc jestem na diecie bezmlecznej.
    Brakuje mi słodkich przekąsek a ta wydaje się być idealna, gdyby nie to mleko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Justyno a nie możesz zastąpić mleka krowiego warzywnym np. sojowym, kokosowym, owsianym? jeśli nie to daj wodę. Pozdrawiam i napisz co zastosowałaś?

      Usuń
    2. Współczuję Justynie, miałam to samo. Dbaj kobieto o wapń w diecie, bo ja bardzo ucierpiałam bolały kości, włosy wypadały itd. Ale czego się nie zrobi dla dzieci :)

      Usuń
  3. Dorotko-bardzo ciekawy pomysł :) pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa szarlotka! Ale nie zgadzam się że szarlotka to jesienne ciato! Ja tam mogę jeść cały rok :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez mogę ją jeść cały rok ale skoro jabłko to jesienny owoc to i szarlotka to jesienne ciasto.

      Usuń
  5. ale fajne przepisy...zaraz zanaczę by zrobić:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger