sobota, 30 września 2017

Racuchy drożdżowe z żurawiną

Mam racuchy dziś na stole, pyszne, z kremową żurawiną suszoną.
Uwielbiam żurawinę i jej lekką goryczkę.
Racuchy są idealne na śniadanie albo na deser do kawy, herbaty czy czystka.
Polecam gorąco.
Racuchy drożdżowe z żurawiną.


        Składniki:
                 Zaczyn:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mąki pszennej T 650

                 Ciasto:

  • 2 jaja
  • 2 łyżki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 100 g żurawiny
  • olej do smażenia
  • cukier puder trzcinowy do posypania


Drożdże roztarłam z letnim mlekiem i cukrem.
Dodałam mąkę, wymieszałam i odstawiłam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Jaja utarłam z cukrem, dodałam mąkę, zaczyn i sól oraz żurawinę.
Wyrabiałam drewnianą łyżką aż na powierzchni ciasta zaczną ukazywać się bąbelki.
Ciasto powinno mieć konsystencję kwaśnej, gęstej śmietany.
Przykryłam miskę ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę.
Na rozgrzaną patelnię wlałam olej i nakładałam łyżką wyrośnięte ciasto lekko je spłaszczając tworząc racuchy.
Smażyłam racuchy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu oprószyłam je obficie cukrem pudrem trzcinowym.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
                                       "Podróże małe i duże"
Barwinek
Barwinek to rodzaj rośliny z rodziny toinowatych.
Należy do nich 5 gatunków występujących w Europie, Afryce i Azji.
Rośliny te występują w lasach i zaroślach, są bardzo ekspansywne.
Pięknie kwitną na niebiesko wiosną.
Listków barwinka używam często do święconki jak nie mam borówki czy bukszpanu.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger