poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Wielosmakowa baba drożdżowa

Znalazłam babę z dżemem malinowym na stronie Ewy Wachowicz, zmodyfikowałam ją trochę na swoją nutę i oto powstała wielosmakowa baba.
Bogactwo smaków i aromatów, użyłam tutaj konfitury z pieczonych moreli, masła orzechowego, serka waniliowego oraz kremu czekoladowego na bazie sera.
Rezultat przerósł moje najśmielsze oczekiwania, baba rozpływała się w ustach.
Polecam pokusić się o upieczenie takiego cuda.
Baba drożdżowa wielosmakowa.




Składniki:duża forma do baby 2,5 litra
  • 700 g mąki pszennej T 650
  • 350 ml mleka
  • 100 g cukru trzcinowego lub ksylitolu lub innego słodzika + do posypania formy
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 jaja
  • 120 g masła
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • mały słoiczek konfitury z pieczonych moreli
  • 3 - 4 łyżki masła orzechowego
  • 150 g serka homogenizowanego waniliowego Jogo
  • 150 g kremu czekoladowego na bazie sera Jogo
Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka

Przygotowanie:
  • Mąkę przesiałam do miski, zrobiłam dołek i wlałam 100 ml ciepłego mleka, dodałam 3 łyżki cukru i wkruszyłam drożdże.
  • Środek delikatnie przemieszałam i zostawiłam pod przykryciem na 20 minut.
  • Po tym czasie wbiłam jaja, dodałam resztę cukru, wlałam rozpuszczone i wystudzone masło, wsypałam cukier waniliowy i wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem nakryłam folią spożywczą i pozostawiłam do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Po tym czasie moje ciasto wyglądało tak obłędnie bo lekko przylepiło się do foli.

  • Ciasto wyłożyłam na blat i podzieliłam na 4 części.
  • Każdą z części rozwałkowałam na prostokąt, posmarowałam każdy innym nadzieniem: konfiturą z pieczonych moreli,


  • masłem orzechowym,

  • serkiem waniliowym
  • i kremem czekoladowym.

  • Każdy posmarowany prostokąt zwinęłam w rulon wzdłuż dłuższego brzegu.
  • Każdy rulon pokroiłam na kawałki 3 cm.
  • Formę do babki z kominem posmarowałam masłem i wysypałam cukrem trzcinowym.
  • Naprzemiennie układałam kawałki różnosmakowe w formie do baby.
  • Układałam je jeden na drugim, dość ciasno.

  • Żółtko wymieszałam z mlekiem i posmarowałam wierzch ciasta.
  • Odstawiłam do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Piekłam babę w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Zaraz po upieczeniu, no może chwilę odczekałam aby się nie poparzyć, wyjęłam babę z formy.
  • Na wierzchu na babce utworzyła się chrupiąca skorupka od cukru którym wysypałam formę.
  • Ciasto jest przepyszne więc trudno jest powstrzymać się od zjedzenia kilku porcji na raz.

Smacznego.
Według przepisu Ewy Wachowicz.
"Podróże małe i duże"
W kolorach zieleni i błękitu
Piękne kolorystycznie obrazy namalowane ręką natury mogłam podziwiać w czerwcu w parku Zdrojowym w Ciechocinku.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger