sobota, 19 sierpnia 2017

Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto

Burrata to podobny do mozzarelli parzony ser wypełniony śmietanką, która wypływa po jego przekrojeniu.
Ma słodki, maślany smak.
Burrata jest specjalnością Apulii - regionu położonego w południowych Włoszech.
Pieczone pomidorki są słodkie i mają nieziemski smak a pesto dodaje całości smaczku, polecam.
Tagliatelle z Burratą, pieczonymi pomidorkami i pesto.


                Składniki:

  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g sera Burrata
  • 50 g zielonego pesto
  • kilka listków bazylii
  • sól morska do smaku
  • cukier do smaku

Pomidorki pokroiłam wzdłuż na połówki.
Rozłożyłam je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, przekrojeniem do góry.
Skropiłam pomidorki oliwą, doprawiłam solą i cukrem i piekłam 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 120 C z opcją grzania góra/dół.
Ser przekroiłam, śmietanka wypłynęła do miski, dodałam do niej pesto i zmiksowałam.
Resztę sera pokroiłam w paseczki, dodałam do pesto.
Ugotowałam makaron al'dente i wymieszałam z pesto, dodałam upieczone pomidorki i 3 łyżki wody z gotowania makaronu.
Podałam z listkami bazylii.
Smacznego.
Przepis kuchni włoskiej.
                                          "Podróże małe i duże"
Okno na świat
Nie zastanawiacie się czasami co kryje się za tym czy owym oknem, tymi czy tamtymi drzwiami? ile losów ludzkich ile ludzkich istnień?
Ja zawsze, tak mam.

4 komentarze

  1. Dawno mnie tu nie było ale to z powodu gości,których miałam w ostatnim czasie:)))znów pyszne danie:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam Reniu, cieszę się że danie Ci się podoba.

      Usuń
  2. Wow, naprawdę mega przepis! Muszę go przyrządzić.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger