wtorek, 22 sierpnia 2017

Budyń jaglany z hiszpańską nieszpułką

Nieszpułka jadalna, gatunek długowiecznych roślin należących do rodziny różowatych.
Pochodzi z rejonów Kaukazu oraz południowo - wschodniej Europy.
Mnie smakiem przypomina trochę bardziej soczystą morelę.
Ja dziś z niej zrobiłam pyszny budyń, idealny na deser do kawki czy herbaty.
Polecam również na śniadanie.
Budyń jaglany z hiszpańską nieszpułką.


                      Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 obranych owoców nieszpułki
  • 300 ml śmietany 10 %
  • 2 łyżki miodu faceliowego
  • kilka kropli syropu z limonki
  • kilka kropli nalewki jeżynowej
  • listki melisy do dekoracji


Do kielicha blendera przełożyłam ugotowaną kaszę jaglaną, dodałam śmietanę, obrane i pokrojone nieszpułki oraz miód i zmiksowałam na gładki, kremowy deser.
Trwało to jakieś 8 - 10 minut.
Przełożyłam budyń do szklaneczek i wstawiłam do lodówki na 30 minut.
Przed spożyciem polałam deser kilkoma kroplami nalewki z jeżyn - niekoniecznie i syropem z limonki.
Udekorowałam listkami melisy.
Smacznego.
Przepis autorski.
                                           "Podróże małe i duże"
Głóg
Na tle takiej ściany młody kwitnący głóg wygląda znakomicie.
Tutaj jeszcze w pełni nie rozwinął swoich płatków a już wyglądał cudnie.
Tutaj w Parku Zdrojowym w Ciechocinku.

2 komentarze

  1. Nigdy czegoś takiego nie jadłam:)))drewniane ściany są pięknym tłem dla wszystkich kwiatów:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger