niedziela, 30 lipca 2017

Pikle z ogórków zielonych

Pikle to moje ulubione przetwory na zimę.
Przepis na te które robię mam jeszcze od mojej babci, są pyszne więc jeśli lubicie takie przetwory to polecam gorąco.
Ogórki, przyprawy, kilka dni na dojrzewanie i zajadamy.
Pikle z ogórków zielonych.




Składniki:
  • ogórki zielone gruntowe większe
  • baldachy kopru
  • gorczyca
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • korzeń chrzanu
Zalewa:
  • 4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu spirytusowego 10%
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka soli niejodowanej

Przygotowanie pikli:
  • Ogórki gruntowe umyłam, osuszyłam i obrałam ze skórki.
  • Pokroiłam w ósemki.
  • Do wyparzonych słoików włożyłam słupki ogórków, dodałam baldachy kopru, wsypałam po 1/2 łyżeczki gorczycy, dodałam po ząbku pokrojonego czosnku oraz 2 -3 ziarnka ziela angielskiego.
  • Z wody, soli, cukru i octu zrobiłam zalewę, podgrzewałam aż cukier i sól się rozpuściły, przestudziłam, zalałam ogórki w słojach.
  • Zakręciłam słoje nakrętkami i ustawiłam je w piekarniku na blaszce.
  • Nastawiłam temperaturę na 150 C z opcją grzania góra/dół i jak piekarnik osiągnął temperaturę pasteryzowałam ogórki przez 15 minut, po czym wyłączyłam piekarnik a słoiki pozostawiłam w nim do wystygnięcia.
Smacznego.
Przepis rodzinny.
"Podróże małe i duże"
Czubajka kania
Czubajka kania, przepyszny grzyb który najlepiej smakuje smażony jak schabowy czyli w mące, jaju i bułce tartej.
Jest jednak wiele możliwości podawania tego grzyba, szukajcie w zakładce grzyby.

10 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger