poniedziałek, 5 czerwca 2017

Zupa krem z pasternaku z komosą ryżową

Pasternak, warzywo zapomniane a przecież nasze bacie jadały go na co dzień.
Jest to warzywo z rodziny selerowatych o bardzo delikatnym smaku.
Korzeń pasternaku zawiera dużo białka, skrobię, pektyny i dużo witaminy C.
Jedzmy zatem pasternak dla zdrowia i urody.
Można go nabyć teraz w marketach i na straganach.
Zupa jest delikatna w smaku z aromatem przypraw a dodatek kiełków i komosy nadaje jej charakteru.
Zupa krem z pasternaku z komosą ryżową.


Składniki:
  • 500 g obranych ziemniaków
  • 500 g korzenia pasternaku
  • 1 średni por
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml śmietany kwaśnej 30 %
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki mielonego liścia laurowego
  • 1 łyżka łuskanych nasion konopi
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól morska
  • biały pieprz do smaku 
Dodatkowo:
  • komosa ryżowa do podania
  • kiełki mieszanki z przewagą lucerny do podania

Obrałam ziemniaki i pasternak.
  • Ziemniaki pokroiłam w kostkę a pasternak w krążki.
  • Pora umyłam i pokroiłam w krążki, czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażyłam na nim warzywa.
  • Po około 5 minutach smażenia zalałam całość bulionem, dodałam wszystkie przyprawy, gotowałam 20 minut.
  • Po tym czasie zmiksowałam całość na gładki krem, dodałam śmietanę, wymieszałam, doprawiłam do smaku solą i białym pieprzem.
  • Podałam zupę z ugotowaną wcześniej komosą ryżową i kiełkami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Sarenka
Hasają po polach, lasach ale także przy drogach szybkiego ruchu.
Nieuwaga kierowcy sprawia że zagrożone są obie strony.
Przecież są takie piękne i szkoda aby ginęły pod kołami.
Ta zdążyła uciec.

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger