Dziś najdłuższy dzień, najkrótsza noc więc delektujmy się jogurtowcem, sernikiem bo mamy dużo czasu.
Sernik znalazłam u Olgi Smile i taki jaki on prosty taki smakowity więc polecam gorąco.
Sernik na zimno z truskawkami.
Składniki: tortownica 22 cm
Spód:
- 150 - 200 g ciastek czekoladowych
 - 4 łyżki rozpuszczonego masła
 
- 1000 g jogurtu greckiego lub naturalnego gęstego
 - żelatyna na 1500 ml płynu - ja dałam 2 opakowania żelatyny deserowej
 - 300 ml mleka lub wody
 - 1/3 szklanki ksylitolu lub cukru pudru trzcinowego
 - kilka kropli aromatu migdałowego lub amaretto
 - 1 galaretka truskawkowa
 - 500 g truskawek
 
Przygotowanie:
- Ciastka rozkruszyłam na proszek - ja w blenderze ale można wsypać do woreczka foliowego i zmiażdżyć wałkiem do ciasta.
 - Pokruszone ciastka wymieszałam z rozpuszczonym masłem.
 - Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia i wyłożyłam ciastka dociskając je do dna tortownicy.
 - Tortownicę wstawiłam do lodówki.
 - Galaretkę truskawkową rozpuściłam w 500 ml wody, wystudziłam.
 - Najlepiej jak jogurty mają temperaturę pokojową.
 - Wlałam je do miski, dodałam cukier puder, aromat migdałowy i zmiksowałam na puszystą masę.
 - Żelatynę zmiksowałam z mlekiem, tą deserową tak się przygotowuje, jeśli macie zwykłą w proszku trzeba ją namoczyć w mleku a potem podgrzać aby się rozpuściła a potem przestudzić.
 - Do masy jogurtowej dodałam ciągle miksując żelatynę, dokładnie zmiksowałam kilkanaście sekund.
 - Przelałam masę do tortownicy na stężały spód.
 - Truskawki umyłam i obrałam, ułożyłam na wierzchu masy jogurtowej, wstawiłam do lodówki do całkowitego stężenia - około godziny.
 - Teraz wylałam na wierzch galaretkę, moja się cała nie zmieściła więc resztę która mi została wychłodziłam do stężenia w miseczce i stężałą posiekałam, ułożyłam na wierzchu sernika.
 - Sernik powinien być w lodówce minimum 4 godziny.
 
Smacznego.
Przepis według pomysłu Olga Smile.
"Podróże małe i duże"
| Letnie kwiaty - surfinie | 
Tutaj w Ciechocinku.
6 komentarze
Jest tak kolorowe, że od razu zjadłabym kawałek!
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
Częstuj się Julio.
UsuńTakie ciasta uwielbiam o tej porze roku:)Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńChłodne i pyszne, ja też, pozdrawiam.
Usuńwygląda obłędnie! z chęcią bym skubneła więcej niż jeden kawałeczek :D zapraszam do siebie po inspiracje http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńSkubnij kawałek albo i dwa a potem zrób sobie w domku.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.