wtorek, 9 maja 2017

Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy

Latkes podaje się w Jerozolimie na święto Chanuki.
Ale jak pisze autor Yotam Ottolenghi  nie wolno zostawiać ich na święto, smakują wybornie zawsze jako dodatek do mięs czy nawet same jako danie obiadowe.
Jeśli chcecie jeść je na słodko wystarczy nie dodawać szczypioru a posypać je na koniec cukrem pudrem i będzie pyszny deser.
Polecam gorąco to danie kuchni żydowskiej.
Latkes - żydowskie placki prosto z Jerozolimy.


                 Składniki:
  • 600 g ziemniaków
  • 300 g korzeni pasternaku
  • 30 g szczypiorku
  • białka z 4 jaj
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 80 g masła 
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kwaśna śmietana do podania

Ziemniaki i pasternak obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Starte ziemniaki odcisnęłam z nadmiaru wody a potem wysuszyłam ręcznikiem papierowym.
W misce wymieszałam pasternak, ziemniaki, posiekany szczypiorek, białka z jaj, mąkę kukurydzianą, łyżeczkę soli i dużo czarnego pieprzu.
Na dużej patelni rozgrzałam połowę masła i połowę oleju i rękami nabierałam masę około 2 łyżek, układałam na patelni, rozpłaszczałam i smażyłam z obu stron na złoty kolor.
Potem usunęłam z tłuszczu podsmażone resztki, rozpuściłam resztę masła i oleju i smażyłam pozostałe placki.
Placki muszą być dobrze podsmażone.
Osączałam placki na ręczniku papierowym.
Podałam z kwaśną śmietaną.
Smacznego.
Przepis Yotam Ottolenghi
                                  "Podróże małe i duże"
Nad zalewem w Sielpi

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger