Warto pokusić się o upieczenie tego placka bo jest wart spróbowania, ma delikatny smak i kremowa konsystencję.
Białe brownie czyli placek z fasoli.
Składniki: forma 30 x 12
- 2 puszki białej fasoli po 400 g
 - 2 banany
 - 1 jabłko
 - 1/3 szklanki mleka kokosowego
 - 1/2 szklanki mąki kokosowej lub wiórek
 - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
 - 1/2 łyżeczki sproszkowanej wanilii
 - 1 budyń waniliowy bez cukru - proszek
 
Polewa kokosowa:
- 3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
 - 2 łyżki ksylitolu
 - 3 łyżki wiórków kokosowych
 
Fasolę osączyłam na sicie i przepłukałam ją, ponownie osączyłam.
Obrane jabłko starłam na tarce o grubych oczkach, dodałam pokrojone banany i mleko kokosowe, zmiksowałam na gładką masę.
Potem dodałam osączoną fasolę i płynny olej kokosowy, zmiksowałam na gładki krem.
Na koniec dodałam mąkę kokosową, proszek do pieczenia, wanilię i proszek budyniowy, wymieszałam.
Masę przelałam do formy natłuszczonej olejem kokosowym.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 190 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
W małym garnuszku rozpuściłam olej kokosowy, dodałam ksylitol i wiórki, wymieszałam.
Upieczone ciasto posmarowałam polewą kokosową i wystudziłam, potem wstawiłam do lodówki aby całkiem stężało.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
| Zalew Sielpia | 
Wakacje.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.