sobota, 15 kwietnia 2017

Baba z serem i jabłkami

Baba z serem i jabłkami gości na moim wielkanocnym stole a teraz podaję przepis bo ona znakomicie smakuje o każdej porze roku.
Jest wilgotna od jabłek, pachnie korzeniami a kremowy ser dopełnia całości.
Warto ją upiec teraz i za miesiąc też, polecam.
Najlepsza dla osób kochających jabłeczniki i serniki, takie 2 w 1.
Baba serowo - jabłkowa.



Składniki: forma 22 cm średnicy
Masa serowa:

  • 250 g białego, gęstego kremowego sera
  • 1 jajo
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 60 g masła
Ciasto:
  • 375 g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g ciemnego cukru muscovado
  • 80 g cukru trzcinowego
  • czubata łyżeczka cynamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 3 jaja
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 120 ml jogurtu naturalnego
  • 3 średnie jabłka
Polewa pralinowa:
  • 40 g masła
  • 70 g cukru trzcinowego
  • 35 ml mleka
  • 80 g cukru pudru
Dodatkowo:
  • siekane orzechy arachidowe


Przygotowanie:
  • Wszystkie składniki na babę powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Najpierw zrobiłam masę serową czyli utarłam miękkie masło z cukrem na puszystą masę, dodałam jajo i dalej miksowałam.
  • Teraz dodałam ser i mąkę i dokładnie zmiksowałam.
  • Ja użyłam sera homogenizowanego który ociekał z serwatki przez 24 godziny na sicie, dzięki czemu był gęsty i kremowy, idealny do tej baby.
  • Możecie użyć twarogu trzykrotnie mielonego albo z wiaderka ale gęstego.
  • W jednej misce zmieszałam mąkę, oba cukry, sodę, przyprawy i cynamon.
  • W drugim naczyniu wymieszałam jogurt, olej i jajka.
  • Jabłka pokroiłam w małą kostkę wraz ze skórką, można zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Do miski z mąką dodałam zawartość naczynia z mokrymi składnikami i wymieszałam dokładnie.
  • Jeśli zdarzy się że ciasto będzie za gęste, takie nie do wymieszania dodać należy jogurtu.
  • Mnie się tak nie zdarzyło ale jeśli.
  • Do masy dodałam pokrojone w kostkę jabłka, wymieszałam.
  • Formę do baby wysmarowałam masłem i posypałam bułką tartą.
  • Połowę masy jabłkowej wyłożyłam do formy, potem wyłożyłam równą warstwą masę serową i na nią resztę masy jabłkowej, wyrównałam wierzch.
  • Babę wstawiłam do nagrzanego do 180 C piekarnika z opcją grzania góra/dół i piekłam przez 60 - 70 minut.
  • Na koniec warto sprawdzić patyczkiem czy baba jest upieczona, wetknięty w ciasto po wyjęciu powinien być suchy.
  • Babę pozostawiłam do wystudzenia.
  • Masło, cukier i mleko włożyłam do garnuszka i podgrzewając mieszałam aż cukier się rozpuścił.
  • Zdjęłam z ognia i wsypałam cukier puder, mieszając rózgą aż masa zgęstniała.
  • Polałam polewą babę i posypałam posiekanymi orzechami.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"

Rzeżucha

Na starganie z nasionami:
ja - poproszę rzeżuchę
pani - taką do jedzenia czy na święta?
ja - a czym się różnią?
pani - ta na święta jest w małych opakowaniach a ta do jedzenia w większych i taniej wychodzi
ja - zatem poproszę tę do jedzenia ha ha
Rozłożyła mnie na łopatki.
A Wy jaką rzeżuchę kupujecie?

2 komentarze

  1. Droga Dorotko!
    Życzę Tobie i Twojej rodzinie Wielkanocy wypełnionej radością i nadzieją. Niech ten czas spędzony razem będzie świętowaniem życia i miłości które podarował nam Bóg.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger