czwartek, 2 marca 2017

Zupa chińska kwaśno - ostra z kurczakiem

Zupa chińska rozgrzewa, syci i aromatyzuje organizm, ha ha, no oczywiście przesadziłam z tym aromatyzowaniem.
Fakt jest taki że jest sycąca, o doskonałym smaku i koniecznie trzeba jej spróbować.
Zupę gotuje się szybko a jeszcze szybciej znika z talerzy, pytasz a może dokładkę a tu już nie ma.
Polecam wszystkim smakoszom kuchni chińskiej tym bardziej że w niczym nie przypomina zupek chińskich w torebkach, jest rewelacyjna.
Zupa chińska kwaśno - ostra z kurczakiem.

Składniki: 4 porcje
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 3 pieczarki
  • 20 g grzybów mun
  • 1 korzeń kurkumy albo łyżeczka w proszku
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 2 roztrzepane jaja
  • 1 papryczka chili
  • 1 pełne łyżki mąki kukurydzianej
  • 4 łyżki wody z moczenia grzybów mung
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 1 cebula
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżeczki oleju rzepakowego
  • 1000 ml bulionu z ośmiornicy lub warzywnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie zupy:
  • Filet z kurczaka pokroiłam w paski, pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plastry.
  • Korzeń kurkumy obrałam ze skórki i drobno posiekałam tak samo jak i cebulę i chili.
  • Grzyby mun włożyłam do miseczki i zalałam wrzącą wodą na około 30 minut, po czym wyjęłam je, pozostawiając wodę z ich moczenia a grzyby pokroiłam w paseczki.
  • W woku rozgrzałam olej rzepakowy i smażyłam posiekaną cebulę jakieś 2 minuty.
  • Teraz wlałam do woka bulion, dodałam pieczarki i grzyby mun, a także posiekaną kurkumę, posiekane chili oraz kurczaka i gotowałam 15 minut pod przykryciem.
  • Teraz z wody z moczenia grzybów, mąki kukurydzianej, soli, pieprzu, sosu sojowego i octu ryżowego zrobiłam pastę i włożyłam ją do woka mieszając aby zagęściła zupę.
  • Jaja roztrzepałam widelcem i wlewałam bardzo powoli do zupy cały czas mieszając aby powstały cienkie nitki a nie kluski jajeczne.
  • Zagotowałam, doprawiłam solą i pieprzem do smaku i wlałam na talerze.
  • Skropiłam olejem sezamowym i posypałam kiełkami rzodkiewki.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej
"Podróże małe i duże"
Zejście na plażę w Kołobrzegu - styczeń 2017

2 komentarze

  1. chińskie przepisy rzeczywiście robi się szybko! bardzo smakowicie wygląda twoja zupka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie znalazłam coś nowego co w sobotę zrobię na obiadek :) Dzięki

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger