sobota, 11 marca 2017

Lobio - gulasz z fasoli

Dania z fasoli w kuchni gruzińskiej występują pod wspólna nazwą lobio lub łobio - od gruzińskiego słowa oznaczającego właśnie fasolę.
Klasyczne lobio robione jest z całych, niepopękanych ziaren, chociaż bywają i takie warianty tej potrawy, w których ugotowaną fasole należy rozgnieść.
Lobio to również dania z fasolki szparagowej.
Fasolę można łączyć z przeróżnymi warzywami i mięsem.
Lobio jest sycące, dość pikantne i aromatyczne, z wyczuwalną nutą czosnku i orzechów, czyli składników, które bardzo często pojawiają się w gruzińskich potrawach.
Gulasz z fasoli - Lobio.


Składniki:
  • 2 szklanki czerwonej fasoli suchej 
  • 2 czerwone papryki 
  • 2 pomidory 
  • 1 cebula 
  • 4 - 5 listków mięty 
  • 2 łyżki orzechów arachidowych 
  • olej do smażenia 
  • sól morska 
  • czarny pieprz 
  • kiełki fasoli 
Pasta kolendrowa:
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 6 łyżek posiekanej kolendry 
  • 1,5 łyżeczki kuminu 
  • 1 łyżeczka kozieradki 
  • 1/2 łyżeczki chili 
  • 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
  • Fasolę namoczyłam dzień wcześniej w zimnej wodzie na całą noc.
  • Rano odcedziłam ją, przepłukałam i zalałam nową wodą, gotowałam w lekko słonej do miękkości.
  • Ugotowaną fasolę odcedziłam a wodę zachowałam.
  • Wszystkie składniki pasty kolendrowej utarłam na grudkowatą masę w moździerzu.
  • W garnku rozgrzałam kilka łyżek oleju, zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam pokrojoną w paski paprykę oraz pokrojone pomidory.
  • Dusiłam wszystko na małym ogniu 10 minut.
  • Potem dodałam fasolę i pastę kolendrową, wlałam 1/2 szklanki wody z gotowania fasoli i dokładnie wymieszałam.
  • Podgrzałam, doprawiłam do smaku solą i czarnym pieprzem a na koniec wsypałam posiekane orzechy i wymieszałam.
  • Udekorowałam posiekaną miętą i kiełkami.
Smacznego.
Przepis kuchni gruzińskiej.
"Podróże małe i duże"
Po "cofce" w porcie Kołobrzeg

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger