czwartek, 23 lutego 2017

Surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i kapustą pekińską

Czarna rzepa to warzywo które powinni jeść wszyscy bez wyjątku, ma tyle składników odżywczych, witamin, białka, makroelementów i zapobiega depresjom i stresom.
Tym razem rzepa wylądowała w surówce z ulubioną pekińską kapustą.
Robi się ją błyskawicznie a smakuje wybornie. 
Ja uwielbiam smak rzepy, z jogurtem czy ze śmietaną jest obłędna, polecam.
Surówka z czarnej rzepy z jabłkiem i kapusta pekińską.


                Składniki:
  • 1/2 bulwy czarnej rzepy
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 jabłko
  • 4 duże liście kapusty pekińskiej
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
               Dressing:
  • 3 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 1,5 łyżeczki syropu klonowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • świeżo mielony czarny pieprz
Obrałam rzepę ze skóry, starłam ją na tarce jarzynowej, tak samo jak i korniszony i jabłko wraz ze skórką.
Kapustę pekińską drobno pokroiłam.
Wszystko razem wymieszałam.
Wszystkie składniki na dressing przełożyłam do słoika, wymieszałam i polałam sosem surówkę, wymieszałam.
Posypałam surówkę posiekaną natką. 
Wybornie smakuje schłodzona.
Smacznego.
Przepis gdzieś z sieci.
"Podróże małe i duże" 
Panowie idą na łowy - Bażant

2 komentarze

  1. Chętnie zrobiłabym taką surówkę, ale...Czym można zastąpić syrop klonowy? Nigdy go nie używałam. Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz zastąpić miodem a syrop klonowy warto mieć i korzystać bo to zdrowy cukier o niskim indeksie glikemicznym.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger