piątek, 10 lutego 2017

Rozgrzewajaca zupa krem z awokado


Ta zupa to samo zdrowie bo i zdrowe kwasy tłuszczowe, i wapń, i potas, i witaminy z grupy B.
A dodatkowo jest przepyszna, więc jak gotujemy?
Dla mnie osobiście jest bardzo pożywna i smakuje rewelacyjnie, polecam.
Przepis pochodzi z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej" dr. Marka Bardadyna.
Rozgrzewająca zupa krem z awokado.
Składniki:
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 500 ml wody
  • 1 szklanka mleka
  • 1 duże awokado lub 2 mniejsze
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 mała cebula
  • 50 g sera gouda
  • 1 łyżka siekanych orzechów lub migdałów - ja dałam nerkowce
  • sól morska
  • biały pieprz
  • szafran do smaku
Przygotowanie zupy:
  • Cebulę pokroiłam w kostkę, ziemniaki obrałam i również pokroiłam w kostkę.
  • Do garnka włożyłam ziemniaki i cebulę, zalałam wodą i bulionem i gotowałam 20 minut.
  • Potem wlałam mleko i dodałam starty na tarce ser, mieszałam aż ser się rozpuścił, zdjęłam zupę z ognia i przestudziłam.
  • Awokado przekroiłam wzdłuż, wyjęłam pestkę i wydrążyłam miąższ, pokroiłam go w kostkę, włożyłam do zupy.
  • Zmiksowałam całość na krem i doprawiłam do smaku solą, pieprzem białym.
  • Na talerzu posypałam nerkowcami i nitkami szafranu.
Smacznego.
Przepis z książki "Odmładzająca książka kucharska według diety strukturalnej"
"Podróże małe i duże"
Zimowe malowidło

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger