W grudniowy, chłodny dzień będzie smakowała jeszcze wyborniej bo nie tylko zaspokoi głód ale także odżywi i rozgrzeje zziębnięte komórki.
Polecam gorąco.
Zupa z czerwonej soczewicy ze szpinakiem.
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 duża czerwona cebula
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
- 2 puszki posiekanych pomidorów - po 400 g
- 200 g świeżego szpinaku
- 370 g czerwonej soczewicy
- 800 ml wody
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki curry
Szpinak umyłam i osuszyłam.
W garnku o grubym dnie rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę.
Dodałam sól i pieprz do smaku oraz wlałam obie puszki pomidorów, dodałam liście szpinaku a także soczewicę.
Wlałam do garnka wodę i dodałam bazylię, pieprz cayenne, kardamon, curry i kumin.
Gotowałam zupę ok. 25 minut aby soczewica zmiękła.
Na koniec zmiksowałam tylko dla zagęszczenia aby były grudki.
Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Zalew Zgniłe Błoto |
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.