środa, 14 grudnia 2016

Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek

Dziś mam do zaoferowania pyszną sałatkę.
Jest aromatyczna, smakowita, pasuje do obiadu i nie tylko.
Zajadajcie na śniadanie i kolację i bądźcie zdrowi bo taka ona jest.
Oliwki dodałam zielone ale można i czarne.
Sałatka z kapusty pekińskiej, awokado i oliwek.


            Składniki:
  • 1/2 średniej główki kapusty pekińskiej 
  • 1 pomidor Lima
  • 1 nieduży ogórek zielony
  • 5 zielonych oliwek
  • 2 długie rzodkiewki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 awokado
             Sos:
  • 2 łyżki oleju z dzikiej róży 
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżka białego kremu balsamicznego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Pomidora i ogórka umyłam, osuszyłam i pokroiłam wraz ze skórką w plastry.
Kapustę pokroiłam w paseczki a szczypiorek posiekałam.
Rzodkiewki pokroiłam w plasterki wzdłuż a oliwki w plasterki.
Awokado, nie bardzo dojrzałe bo inaczej się rozpadnie - chyba że tak lubicie - przekroiłam na połowę wzdłuż, wyjęłam pestkę, łyżką wyjęłam  miąższ i pokroiłam go w kostkę.
Teraz zrobiłam sos.
W słoiczku umieściłam wszystkie składniki i potrząsając słoikiem zrobiłam emulsję którą polałam sałatkę, wymieszałam.  
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Rozlewisko rzeki Warty we mgle

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger