Polecam wszystkim bardzo gorąco bo ciasto jest bardzo oryginalne i smakuje wybornie.
Przepis pochodzi z książki "Podróże kulinarne. Kuchnia węgierska"
Szarlotka budapesztańska.
Składniki: tortownica 23 cm
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 130 g zimnego masła
- 60 g cukru pudru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
- 750 g jabłek - u mnie red prince
- 500 ml mleka
- 1 op. budyniu waniliowego - na 500 ml mleka
- 120 g cukru trzcinowego
- 3 jaja
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- cukier puder do posypania
Masło posiekałam siekaczką aż powstała kruszonka.
Dodałam teraz cukier puder i sól i przemieszałam.
Na koniec dodałam wodę i szybko zagniotłam ciasto.
W cieście mogą pozostać widoczne grudki masła.
Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na minimum godzinę.
Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia.
Wychłodzonym ciastem wyłożyłam dno i boki tortownicy rozwałkowując je.
Jeśli się przerywa to pozlepiajcie je i już.
Na czas przygotowania jabłek tortownicę z ciastem włożyłam do lodówki.
Mleko zmiksowałam z proszkiem budyniowym, cukrem i jajkami.
Jabłka obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach.
Dno tortownicy wysypałam mielonymi orzechami, wyłożyłam na nie starte jabłka.
Mleko z budyniem i jajami wylałam na jabłka, jabłka wchłoną płyn.
Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 45 - 50 minut aż ciasto się zrumieni.
Ciasto należy dobrze wychłodzić przed krojeniem.
Na koniec posypałam cukrem pudrem.
Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Czapla biała |
0 komentarze
Publikowanie komentarza
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.