piątek, 28 października 2016

Szpinak, fasolka szparagowa i bundz w pysznej sałatce

Dziś sałatka, pyszna, pożywna i aromatyczna.
Do sałatki użyłam świeżej fasolki ale rewelacyjnie nada się też mrożona.
Bundz to ser z mleka owczego, kremowy, pyszny i aromatyczny i dzięki niemu sałatka ma jedyny i niepowtarzalny smak.
Polecam gorąco.
Pyszna sałatka ze szpinakiem, bundzem i fasolką szparagową.


Składniki:
  • garść świeżego szpinaku 
  • garść ugotowanej fasolki szparagowej zielonej 
  • 170 g sera bundz 
  • 1/2 papryki czerwonej 
  • 1/2 papryki żółtej 
Sos:
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka miodu 
  • 1 łyżeczka oleju chili 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól różowa himalajska 
  • pieprz do smaku


Przygotowanie sałatki:
  • Obie papryki pokroiłam w paseczki. 
  • Szpinak umyłam i osuszyłam, ułożyłam na talerzu.
  • Fasolkę szparagową ugotowałam w osolonej wodzie al'dente, ostudziłam. 
  • Ser pokroiłam w półplasterki.
  • Na szpinaku ułożyłam paprykę, fasolkę i bundz, lekko przemieszałam.
  • Czosnek obrałam i przecisnęłam przez praskę do słoiczka, dodałam ocet, oliwę, olej chili, miód a także sól i pieprz.
  • Zakręciłam słoiczek i potrząsałam nim aż powstała emulsja, którą polałam sałatkę na talerzu.
  • Lekko przemieszałam.
Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Miechunka peruwiańska

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger