czwartek, 1 września 2016

Konfitura z brzoskwiń, szybka i aromatyczna

Teraz są pyszne, dojrzałe, delikatne i pachnące słońcem, mowa oczywiście o brzoskwiniach.
Zaraz sezon tych ogrodowych minie a to z nich najlepsza jest ta właśnie konfitura którą przedstawiam.
Wiele nie potrzeba a efekt zaskakująco pyszny.
Robicie konfitury, dżemy z brzoskwiń? podajcie mi jakieś fajne przepisy.
Konfitura brzoskwiniowa , szybka i pyszna.



Składniki:
  • 1 kg dojrzałych brzoskwiń
  • 1 kg cukru żelującego 1:1 

Przygotowanie konfitury:
  • Brzoskwinie przepołowiłam i wyjęłam z nich pestki, zasypałam całym kilogramem cukru żelującego, wymieszałam i pozostawiłam na 3 godziny pod przykryciem.
  • Po tym czasie zagotowałam zawartość garnka i gotowałam pod przykryciem 15 minut.
  • Jeśli brzoskwinie się jeszcze niedostatecznie rozpadną wystarczy rozgnieść je tłuczkiem do mięsa.
  • Przełożyłam konfiturę do wymytych i wyparzonych słoików i zakręciłam, postawiłam do góry dnem do wystygnięcia.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Bociania stołówka

2 komentarze

  1. Tez robiłam, ale z mniejszą dawką cukru i wyszły brzoskwinie w syropie zamiast drzemu:). Tak więc będę musiała zrobić jeszcze jedno podejście. Zastanawiałam się też, czy nie obrać ich ze skóry bo tak się brzydko poodzielala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale brałaś cukier żelujący? Z cukrem żelującym powinno być ok.
      Jeśli skóra Ci przeszkadza to je sparz i obierz.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Google+

Obserwatorzy Blogger