sobota, 13 sierpnia 2016

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami to jedna z moich ulubionych tart.
Tutaj wykorzystałam szparagi białe i zielone.
Które szparagi wolicie? białe czy zielone? ja osobiście zielone, chrupiące i jędrne.
Tarta ze szparagami to idealna propozycja na obiad, polecam.
Szparagowa tarta.




Składniki: forma 20 x 20
Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 125 g zimnego masła
Dodatkowo:
  • 1 pęczek białych szparagów - 500 g
  • 1 pęczek zielonych szparagów - 500 g
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki maślanki
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera


Przygotowanie:
  • Najpierw zagniotłam szybko ciasto z podanych składników, owinęłam je w folię spożywczą i włożyłam do lodówki na godzinę.
  • Szparagi i zielone i białe umyłam, odłamałam końcówki i blanszowałam w lekko osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam i przestudziłam.
  • Dno formy do tarty wyłożyłam ciastem zawijając brzegi i ułożyłam na nim szparagi na zmianę raz biały, raz zielony.
  • Jaja wymieszałam z maślanką, kozieradką, solą i świeżo mielonym pieprzem kolorowym i zalałam mieszanką szparagi.
  • Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół i piekłam 15 minut po czym posypałam startym serem i piekłam jeszcze 15 minut aż wierzch się zrumienił a ser roztopił.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Kwiaty bzu czarnego

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger